Tuca de Salvaguardia + Bonus track 24-25 Octubre 2020

Aquesta sortida havia de ser la primera hivernal d’aquesta temporada. Les nevades primerenques, fred de valent… La Tuca de Salvaguardia en ple hivern presenta un risc molt alt d’allaus, però encara no hi ha prou neu per a resultar perillós, així que ens ha semblat un cim ideal per a començar a escalfar motors de cara a l’hivern.

És clar que la tardor és una època molt canviant i aquesta darrera setmana ha fet una bonança que ha fos qui sap quanta neu. Des de Barcelona és difícil preveure quin paisatge ens trobarem a la Vall de Benàs (Benasque), o sigui que tot són especulacions.

Comencem l’aventura! El dissabte 24 sortim cap a Benasque portant tot l’equip hivernal. Som el Josep Maria, el Joan, l’Imma, el Simón, el Jesús, l’Adriana, la Montse i la Lourdes.

Farem l’ascensió l’endemà, de manera que tenim mig dissabte lliure. Què podem fer per aprofitar el dia? Bé, podem relaxar-nos, seure en un bar de tapes i fer la xerrada amb una birra i una racció de croquetes… Però què caram, això és molt “soso”! I de croquetes n’hi ha de més saboroses: allà a la vora tenim la Croqueta de Obarra, feta tota de roca. No engreixa i és gratis!

No ens ho pensem més. Ens equipem per fer la via ferrada, que surt pràcticament al peu de la carretera, amb un paisatge que la paleta de colors de la tardor fa encisador. Alguns de la colla ja l’havien fet, però per el Simón i jo mateixa és la primera via ferrada! Ens deixarà un bon record, ja que és una via molt vertical, amb alguns passos que et fan jugar atlèticament amb la roca, 3 ponts ben emocionants… Vaja, a vessar adrenalina!

Ara sí, cap a Benasque s’ha dit. Sopar bé i dormir d’hora, que demà ben de matí sortirem cap a muntanya.

I ja és diumenge! Ens dirigim cap als Llanos del Hospital de Benasque i allà iniciem la ruta cap a la Tuca de Salvaguardia, per la via normal que puja primer al Portillón de Benasque. Ens adonem que el paisatge no és tan hivernal com haviem suposat fa 1 setmana. De fet, no és gens hivernal, només hi ha congestes de neu en alçada, de manera que a l’inici progressem ràpidament.

La Tuca de Salvaguardia no és un cim amb gaire entitat, però el seu itinerari té una fama merescuda pel fet que ens ofereix tothora una vista bellíssima del massís de la Maladeta. A mesura que anem pujant, no podem evitar fer curtes parades per contemplar un entorn espectacular.

Ens enfilem per un fort pendent de roca esquitxada de clapes de neu i decidim encordar-nos, principalment per a practicar les tècniques de progressió. Hi ha un pati important i la roca és relliscosa i d’aquesta manera anem més segurs. Ja prop del cim hi ha un bon gruix de neu i ens emocionem fent la darrera carena cimera assotats per un vent fred com un dimoni.

Fem cim. A banda i banda les vistes són un espectacle, però no ens podem entretenir. Quatre fotos i ens afanyem a tornar cap avall, que si no ens quedarem pajaritus!

Desfem el camí per tornar, fent una parada per menjar una mica al Portillón, tot comentant les bones sensacions que hem compartit.

Sobre la Maladeta, una nuvolada feixuga dóna a entendre que el temps empitjora per moments, tal com deia la predicció meteorològica. A nosaltres ens ve just, arribant als cotxes comencen a caure les primeres gotes de pluja.

Concloem la jornada amb una birra i la felicitat de tots. Aquesta sortida ha estat una pre-hivernal, però no ens ha decebut gens. Ja pensem en la propera!

Veure fotos de la sortida

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.