Història de Cordada

L'actualitat social cordadenca va més enllà de les excursions...

Moderador:Secretaria

Respon
Josep Escruela
Entrades:213
Membre des de:dt. oct. 25, 2005 13:24
Història de Cordada

Entrada Autor: Josep Escruela » dl. juny 02, 2008 21:04

CAPÍTOL 1: DADES GENÈTIQUES

Quan la criatura tenia quasi un anyet de vida havíem de triar la data per a celebrar el seu aniversari. Varem decidir que commemoraríem la primera excursió, que va ser el cap de setmana del 17/18 de desembre de 1994. Així doncs, la nena és sagitària.

Diuen els científics que els nens son com son per la barreja genètica dels pares. Els orígens genètics de Cordada es remunten a principies dels anys 80 i res tenen a veure amb una nit romàntica de dos escaladors fent l’amor en un bivac penjat a 3000 metres, si no que són ben terrenals, com veureu tot seguit.

Als anys 80 hi havia molt atur juvenil i una de les poques portes al món del treball era la feina de missatger. Aquesta nova professió es basava en la explotació descarada per part dels empresaris, que negaven als treballadors els drets mes elementals.

L’any 84 uns pocs currantes, ens posem a treballar clandestinament per canviar aquesta situació. El dissabte 2 de juny, avui fa exactament 24 anys, aconseguim un gran èxit arrel de la primera mobilització: el conflicte dels missatgers és portada del diari El Noticiero universal. “Los mensajeros se declaran explotados”.

La patronal respon a les mobilitzacions amb acomiadaments i llistes negres. Els represaliats fundem una cooperativa que serveixi d’arma de defensa contra el terrorisme empresarial: neix la cooperativa Trèvol Missatgers, que molts anys més tard serà la mamà de Cordada.

Aquesta cooperativa te les finalitats de crear llocs de treball dignes i impulsar la coordinadora dels missatgers. La llarga lluita de més de 2 anys, es veurà recompensada: el Tribunal Suprem acaba donant-nos la raó i milers de missatgers d’arreu l’estat espanyol passaran a gaudir dels drets de tot treballador.

En els anys següents la cooperativa Trèvol aconsegueix consolidar una trentena de llocs de treball. Mantenint-se fidels als seus orígens, els cooperativistes ens plantegem fer un ús solidari dels excedents econòmics, ja que per principis fundacionals, no es reparteixen beneficis entre els socis.

És així com l’any 1981 neix la idea del projecte social de Trèvol, que en resum seria: d’una banda crear noves empreses amb el mateix tarannà autogestionari i d’altra banda, conjuntament amb altres cooperatives ja creades, impulsar projectes socio-culturals.

Fruit d’aquest procés de confluència, la cooperativa Trèvol es trasllada al barri del clot, per compartir local amb una altra cooperativa: Biciclot, que en aquells moments te llogada una gran fàbrica al carrer de la Verneda, número 18. Juntes donen vida a l’entitat “Casal Autogestionari” (ja tenim al papà)

Aquest Casal impulsa les obres de rehabilitació de la fàbrica del clot i es va estructurant a poc a poc. Fa un concurs d’idees per tenir un logo i per votació popular és escollida una proposta que representa la figura d’un cargol, símbol natural d’autosuficiència: porta la casa a sobre i és hermafrodita!.

Estem ja a 1994. Dins d’aquesta nova entitat, es creen una sèrie de seccions, una d’elles serà la d’excursionisme, que més endavant decidirà el seu nom: “Cordada”, com a símbol d’unió i treball vers un objectiu comú.

Els seus objectius son promoure els esports de muntanya i actuar en defensa de la natura i dels valors que representa l’ecologisme. Si algun dia, a més, es poden crear llocs de treball autogestionats, encara millor, (però això llavors era com fer volar coloms)

Constituïm la secció unes 8 persones que ens posem una quota anual de 12.000 pessetes.

Després d’unes quantes reunions organitzem la primera excursió de Cordada que es farà com ja us he explicat, el cap de setmana del 17/18 de desembre de 1994, al Congost de Monrebei.

(continuarà)

Jesus Altemir
Entrades:103
Membre des de:dv. abr. 06, 2007 4:54

historia del neixement de la criatura

Entrada Autor: Jesus Altemir » dt. juny 03, 2008 11:28

m´ha agradat molt coneixer els origens de cordada i espero aquestes histories tinguin continuitat ja que sembla bastant interesant .Sorpren l´origen tan reivindicatiu i que una lluita social i popular pugui generar el funcionament d´un club esportiu i de lleure.Es un motiu mes per estimar el club el poder coneixer i valorar la seva história. salutacions

Albert Argelaguet
Entrades:9
Membre des de:dj. juny 21, 2007 14:11

Entrada Autor: Albert Argelaguet » dt. juny 10, 2008 18:30

Eeeeiiiiiiiiiiii, jo ja sabia aquesta historia, me la va explicar el guia més freaky de Cordada en una excursió. guiño, guiño.

Em sap greu dir-ho pero no serieu els primers en fer l'amor a 3000 metrillus penjats de la roca. M'han enviat un video que la flipas nen. Que no penjaré aqui per decencia i perque la SANTA INQUISICIÓ (guiño, guiño) ho censuraria. Que hi ha nens, suposo.

A mi tb em fa estimar mes el meu club excursionista saber aquestes histories.El que no sabia era el perquè un cargol, ara ja ho sé.

Endavant cargolet que poc a poc seràs gran i t'hauràs de reproduir.

Per cert jo vaig a la trobada d'escaladors d'aquest cap de setmana vinent. Ens veiem allà i els que no us heu decidit encara valdrà molt la pena pasar-se per allà tingue-ho el nivell que tingue-ho, PErquè el important, a part d'escalar, es passar-s'ho be i fer festa i xerinola tots plegats.


----------------°---------------------
---------------°.°--------------------
------------°. °.° .°-----------------
¸.`´¯)¸,ø¤°`¤¤`°¤ø,¸(¯`´.¸---
--------¤¤( » NITZ « )¤¤-----------
--(_¸.°´`°¤,¸¤¤¸,¤°´`°.¸_)----
-----------.° .°°. °.-----------------
---------------°º---------------------
----------------º---------------------

Respon