Ha traspassat en Walter Bonatti

Has llegit últimament alguna noticia interessant relacionada amb la muntanya. Escriu-la aquí perquè la puguem comentar tots.

Moderador:Secretaria

Respon
Ester Amat
Entrades:1
Membre des de:dc. març 10, 2010 21:39
Ha traspassat en Walter Bonatti

Entrada Autor: Ester Amat » dj. set. 15, 2011 20:38

Company@s:

Fa un parell de dies ha traspassat a Roma en Walter Bonatti.
Un record muntanyenc per ell.

- Nascut a Bergamo (Itàlia) el 1930, als 18 anys va pujar per quarta vegada la cara Nord de les Grandes Jorasses. Amb 21 anys, el 1951, va pujar el Gran Capucin -massis del Mont Blanc- per la cara est.

- L'any 1954 (tenia 24 anys) es va veure embolicat en una forta polémica arran de la primera expedició italina en assolir el K2. Ell era l'expedicionari més jove. Van encarregar-li carregar les bombones d'oxigen fins el camp d'alçada, i quan va arribar, aquest habia estat cambiat de lloc 150 metres amunt, sense que se li hagués comunicat. Bonatti i el portejador pakistaní Amir Mahdi van haber de realitzar junts un vivac a 8.100 metres d'alçada, metre altres dos companys assolien el cim. Posteriorment un periodista va acusar-lo d'haber consumit l'oxigen destinat als companys. La polémica va durar 50 anys, i finalment el Club Alpí Italià va haber de reconèixer públicament la versió de Bonatti i demanar-li disculpes.

- Va conquerir el Pilà Sudoest del Dru (des de les hores anomenat Pilà Bonatti) amb 25 anys, el 1955; i el Gasherbrum IV amb 28, en 1958. Aquell mateix any, a la cara sud del Montblanc - Pilà central del Frêney- van trobar-se dues expedicions, una francesa i altre italiana, i una tormenta. Bonatti va conseguir salvar dos companys, i se li va concedir la Legió d'Honor Francesa.

- Feia anys que estaba retirat del alpinisme (l'ascenció final que ens consta és el 1965, quan va realitzar el primer ascens en solitari -i a l'hivern- de la cara nord del Cervino, coincidint amb el centenari de la primera ascensió), dedicant-se els darrers 30 anys a reporter de viatges en la revista Epoca.

Descansi en pau.

Jordi Porta
Entrades:113
Membre des de:dt. juny 26, 2007 19:32

Re: Ha traspassat en Walter Bonatti

Entrada Autor: Jordi Porta » dv. set. 16, 2011 14:14

Adéu a un dels grans.

Respon