Massificació problemes i solucions

Fer activitats al medi natural és la millor manera de carregar els nostres pulmons d’aire pur i connectar amb la natura. Per això, cada cop més, han esdevingut una alternativa d’oci per a més i més persones, sobretot a partir de la pandèmia. Tots hem copsat un augment significatiu del nombre de persones que trobem a la muntanya o d’altres espais naturals.

Tothom té el mateix dret i en principi és un fet positiu, però no està exempt de problemes.El més important, la degradació del medi a causa de la massificació en determinats llocs. Qualsevol espai natural té una capacitat de càrrega limitada, que si es sobrepassa el posa en perill, ja que no li donem temps a la natura a recuperar-se.

Un altre problema és la seguretat física de les persones, moltes vegades motivada per la manca de formació i experiència de les persones que s’incorporen. I novament, per la massificació, que pot crear situacions de perill. Tots hem pogut veure imatges de cims amb veritables aglomeracions de persones.

L’aparició de les xarxes socials, és un altre factor que ha afavorit que un lloc concret “es posi de moda” i tothom vulgui anar, banyar-se en aquell gorg idíl·lic de la fotografia, anar a cercar bolets a un bosc determinat del Berguedà, collir castanyes al Montseny…, provocant allaus de gent, no sempre respectuosa, que acaben per pertorbar la vida de les persones que hi viuen al territori.

Una de les conseqüències de tot plegat és que ajuntaments i d’altres institucions han començat a posar certes restriccions d’accés o les estan plantejant.

Tot plegat ens convida a fer una reflexió per trobar solucions, que probablement passin primerament per ser conscients dels problemes generats, fer més formació en muntanya i per una major conscienciació ambiental.

Us deixem aquí un seguit d’enllaços a articles que tracten diferents aspectes del tema. Esperem que siguin del vostre interès

“ De la massificació a la regulació de l’accés a la muntanya”  Article del diari  Publico

 “La massificació de la muntanya, un fenomen perillós” Article del diari digital JUNIOR REPORT

La massificació als espais naturals, una problemàtica accentuada per la covid web Betevè

El Govern treballa en un seguit de restriccions per evitar la massificació dels espais naturals diari Públic digital

El Cadí-Moixeró vol gestionar a la baixa la massificació d’alguns paratges del parc diaridelaneu.cat

Massificació post pandèmia als cims emblemàtics del Pirineu diaridelaneu.cat

 

Deixa un comentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.