escaladors de Cordada obren la via Cristina Gómez García

Has llegit últimament alguna noticia interessant relacionada amb la muntanya. Escriu-la aquí perquè la puguem comentar tots.

Moderador: Secretaria

Respon
Josep Escruela
Entrades: 213
Membre des de: dt. oct. 25, 2005 13:24

escaladors de Cordada obren la via Cristina Gómez García

Entrada Autor: Josep Escruela » dl. ago. 18, 2008 22:02

Hem emprat 4 tardes i 4 dies sencers... carregat molts kilos a l'esquena i palpat cada pedra de la paret per trobar-li un foradet on protegit-nos per posar el següent parabolt...

Hem avançat molt lentament, volíem fer les coses ben fetes, no teníem cap pressa en penjar-nos cap medalla. Volíem tenir la certessa que serà molt i molt difícil que a algú se li pugui escapar la vida escalant la nostra via, la nostra consciència està tranquila.

Hem patit una mica, hem suat un munt i hem tingut una ajuda i una presència constant d'una tercera persona que ens ha ajudat a tirar endavant. Ha valgut la pena.

Esperem que la gaudim, tindrem un feliç i agradable record de Cristina.

Aqui teniu l'explicació de la via:

ATENCIÓ: VIA MODIFICADA EL MES DE JUNY 2009, A L'EXPLICACIÓ QUE VE A CONTINUACIÓ, JA ESTAN DESCRITS ELS CANVIS
--------------------

VIA CRISTINA GÓMEZ GARCÍA, PARET DE L’AERI; 300M MD + (6A OBLIGAT)

Nivell de dificultat:

La via està semiequipada, en alguns passos puntuals caldrà col•locar friends; es fàcil de seguir perquè hi ha moltes xapes. La dificultat màxima obligada és 6a. Hi ha que dominar les sortides de pedals a roca per a arribar a algunes assegurances i el pedaleig per desploms. Els trams d’escalada artificial es poden apurar en lliure (excepte el desplom del 4t llarg). Totes les sortides de R son evidents i tenen protegida la caiguda de factor 2. La roca és bona en general tret d’algun tram dels llargs 7 i 8. Tot lo equipat ho està amb parabolts excepte on ens desviem de la Fragel (llarg 5è) i quan anem a prop de la Easy Rider, que ho hem equipat amb espits per evitar confusions.

Descripció de la via:

Aproximació: pel GR que va de Santa Cecília cap a Sant Benet i el monestir, una mica abans del gran torrent que desemboca al túnel de la carretera (antic aeri), hi ha un corriol que puja a mà dreta (fita). Seguint-lo sempre recte amunt (cordes i cables), arribem a un punt on hi ha un esglaons de metall a mà dreta, no els agafem, seguim recte amunt fins al final de la canal. Es pugen uns 3 metres per les arrels d’un arbre i arribem a la R0 (arbre); es veuen perfectament els primers parabolts, molt seguits. (a uns 7 metres a mà dreta comença la Easy Ryder.

Llarg 1 (45m) : itinerari serpentejant de placa; segurament caldrà fer us dels pedals si no surten tots els passos en lliure; anem a confluir la R1 de la Easy Rider.

Llarg 2 (40m): sortim cap a la dreta (Ae) per deixar el diedre i després anem recte amunt per per a anar a superar dos petits desploms (Ae ó 6a); en aquest llarg hem de protegir un tram de 4+ a uns forats grans on entren friends diversos. Anem a petar a la R-2 de la Fraguel.

Llarg 3 (35m): sortim en diagonal a l'esquerra, i desprès de superar un desplomet (5+) fem un tram de serpenteig per la placa. No passa de 5/5+; en un pas s’ha de protegir amb friend. Al final del llarg superem un desplomet (5è). Abans d’entrar a la R es pot posar una alondra a una arrel.

Llarg 4: (30m): sortida en 3/4 anem a cercar un “bony” a l’esquerra (hi ha un pitó de la nostra via); flaquegem a l’esquerra a cercar el mur una mica terrós que ens porta cap al desplom (pas a protegir amb friend); superem còmodament l’espectacular desplom perquè les xapes son molt juntes (dominar tècnica de pedaleo). A aquest desplom hi ha una plaqueta que ens recorda que estem a la via de Cristina GG. Superada la proba arribem a la R 4 de la Fraguel.

Llarg 5 (20m): Llarg curt de transició (passos aïllats de 5è) seguim els primers parabolts de la Fraguel i seguim sempre recte amunt; veurem espits, seguim recte per ells (la fraguel s’en va cap a l’esquerra). Podem augmentar protecció amb friends. Arribem a R de la Easy Ryder.

Llarg 6 (45m): sortim a la placa de la dreta seguint ristra d’espits, en direcció al fons de la canal; Els espits ens porten a un arbre, que és la R6; Passos aïllats de 5è.

Llarg 7 (40m): ens enfilem a l’arbre per superar la paret de la dreta de la canal i seguim ristra de parabolts. Llarg d’artificial, realitzable en lliure (grau 7a??); compte que en algun tram la roca és mediocre. Sortida del pedaleig en 4+/5. De tant en tant em de recuperar alguna cinta express perquè sinó no ens arribaran fins al final de llarg.

Llarg 8 (45m): sortim amb tendència a l’esquerra i un cop passem de llarg una R de la via Reencuentros tirem recte i després a la dreta; els parabolts ens porten a una placa amb roca no del tot bona i a superar un darrer obstacle que s’ha de protegir amb friend. Un cop passat aquest, compte que hi ha roques soltes i s’ha de netejar no fos cas que amb el moviment de la corda fem caure alguna avall. R muntada amb 2 parabolts, al terra, a uns 5 metres en direcció als arbres. Passos aïllats de 5è.

Descens: S’ha de caminar recte amunt fins que la paret no ens deixa seguir. Ara a l’esquerra a tocar de paret (molt emboscat) i sortirem a prop d’un heliport; a partir d’aquí pujar en direcció a les antenes i després seguir els camins més amples de baixada, en direcció al coll on hi ha torre elèctrica i un cop allà seguir la canal en direcció NE. Ens porta a Santa Cecília.

Material:

2 cordes de 50
2 pedals (estribos)
17 cintes espress (8/9 de bages llargues)
Camalots 0,5 // 0,75 // 1
Aliens: blau. verd, groc i vermell
Fissurers, pitons i ganxos prescindibles, tot i que es van fer servir per obrir la via.

Via oberta des de sota els dies 28,29,30,31 de juliol + 1, 14,15 i 17 d’agost, pels escaladors de Cordada AE. i modificada el juny de 2009

Som conscients que obrir i publicar una via d’escalada, comporta unes responsabilitats, si més no, moralment. Aquesta ha estat la nostra manera de retre un homenatge a una amiga nostra, la Cristina GG, que va patir un accident que s’hagués pogut evitar.

Per felicitacions, agraïments: escaladors de Cordada AEE.
Per demanar responsabilitats, queixes, crítiques, etc. : Josep Escruela Cabrera.

----------------------

Veure foto de la via a
http://www.cordada.cat/forum/galeria/th ... 85&sort=da

----------------------

PD: Si algú vol fer una aportació econòmica per ajudar a les despeses de materials, etc. :
Caixa de Catalunya: 2013-0457-48-0200898721 ; anoteu "via cristina" i si voleu, el vostre nom i cognom. Gràcies

Jordi Porta
Entrades: 113
Membre des de: dt. juny 26, 2007 19:32

Entrada Autor: Jordi Porta » dt. ago. 26, 2008 17:06

Felicitats per la feina! M'hagués agradat fer un cop de ma!. La faré quan em vegi amb cor d'anar a l'aeri.

Avatar de l’usuari
Lluis Rivera
Entrades: 50
Membre des de: dt. nov. 22, 2005 18:30

Entrada Autor: Lluis Rivera » dj. ago. 28, 2008 14:34

Un plaer haver pogut col.laborar, m'hagués agradat participar-hi encara més!!!
Felicitats, quan tingui un moment li vaig a fer un tiento!!

Josep Escruela
Entrades: 213
Membre des de: dt. oct. 25, 2005 13:24

Entrada Autor: Josep Escruela » dj. set. 04, 2008 14:17

Aneu ràpid a fer la via que igual hi ha algun ayatolà que la desmonta perquè passa massa a prop d'una altra via i a lo millor és que es desgasten les preses (!¿?!)

José Soler
Entrades: 71
Membre des de: dl. març 05, 2007 3:08

Entrada Autor: José Soler » ds. set. 06, 2008 11:12

Ostia Josep, c'est ne pas posible!
Quien es ese Bin Laden?, esperemos que se imponga la cordura.

Josep Escruela
Entrades: 213
Membre des de: dt. oct. 25, 2005 13:24

Re: escaladors de Cordada obren la via Cristina Gómez García

Entrada Autor: Josep Escruela » dj. jul. 02, 2009 16:55

Molt bones;

En Jordi P i jo hem estat fent canvis a la via;

el primer llarg ha estat modificat en part, per separar-se més de la Easy Rider, hi ha pasos més difícils però es mantè la mateixa possibilitat de fer-los en artificial.

Per evitar confusions, les R 1 i 2 has estat desmuntades i es fan servir les R de la Easy i de la Fragel respectivament.

La sortida de la R-2 ha estat modificada, ja que sortim de la R-2 de la Fragel, i anem a seguir l'itinerari primitiu del tercer llarg de la via de la Cristina.

Al quart llarg s'ha esfonsat un parabolt que podía confondre als que fessin la Fragel.

S'ha afegit un parabolt amb anella a la R-6 per guanyar comoditat.

Per a quan es pugui, canviarem totes les xapes, per facilitar encara més el seguiment de la via, es posaran totes de color gris.

A la descripció de la via hem posat que es una via de 6a obligat, ja que hi ha determinats trams en que les assegurances allunyen una mica per a arribar a fer el pas en artificial.

Els trams originals que no tenen assegurances és perque es poden protegir amb friends; en les repeticions que hem fet aquests dies, no hem utilitzat els friends... però, és clar, ja ens coneixem ja via!

COMPTE! No es una via fàcil: per nosaltres és MD+! =

- cal experiència en la "navegació" per les plaques montserratines, no sempre es va recte de xapa a xapa, cal anar ballant d'una banda a l'altre cercant la major facilitat, que igualment ens porta a la següent xapa.
- cal domini de la sortida de pedals a roca
- cal fer amb facilitat un desplom en artificial equipat.

apa, a gaudir, que és una via molt maca i variada!

ara a l'estiu cal entrar a la paret cap a les 12 +/- les cordades lentetes, per gaudir del màxim d'hores d'ombra. Per les ràpidetes, sense anar corrents, amb 8 hores de llum n'hi ha d'haver prou= 1 hora d'aproximació i preparació, 6h per la via i 1h per baixar.

Respon